Nebojte se přihlásit! Své nastavení můžete kdykoliv později změnit.

Chcete-li vědět o nově publikovaných kazuistikách a dalších novinkách z Hematologie-online.cz jako první, stačí z nabídky zvolit položku "Přihlásit".

Potřebujete čas na rozmyšlenou? Zvolte tlačítko „Později“ a my se vám připomeneme později.
Jsme skoro hotovi! Pokud se chcete přihlásit k odběru novinek, stačí už jen kliknout na „Povolit“.

Second opinion pro lékaře

Pancytopenie

Anémie, cytopenie a vzácné choroby
7. 6. 2023

Vážené kolegium, ráda bych s Vámi z pozice VPL zkonzultovala další postup u mladého pacienta, ročník 1976, s anamnézou hyperurikémie, prematuritou, jinak OA bez pozoruhodností. FA: Milurit 100mg tbl.

U nás v ambulanci v 08/2021 krevní obraz v normě. Od 09/2022 v rámci darování krve zjištěn pokles Hb, zahájena substituce Fe. V kontrolních lab. odběrech 04/2023 Hb stacionární, ale nově mírný pokles ve všech 3 krevních řadách: "Hemoglobin: 123 g/L (135 - 175)", MCV: 88 fl (82 - 98), MCH: 31 pg (28 - 34), "Leukocyty: 3,84 10^9/L (4 - 10)", "Neutrofily NEU#: 1,6 10^9/L (2 - 7)", "Trombocyty: 132 10^9/L (150 - 400)", Ferritin: 68 µg/L (22 - 322) "Železo: 8,5 µmol/L (11,6 - 31,3)", Transferin: 2,59 g/L (2,15 - 3,65) , Folát 48,6 (12 - 36nmol/L), ostatní parametry bez patologie.

Kontrolní lab. odběry 06/2023: "Leukocyty: 3,9 10^9/L (4 - 10)", "Hemoglobin: 123 g/L (135 - 175)" /normocytární normochromní/, "Trombocyty: 148 10^9/L (150 - 400)", Neutrofily NEU: 1,7 109/l (2,0-7,0), ostatní parametry bez patologie. Klinicky je pacient plně bez potíží.

Je na místě pacienta odeslat ke specializovanému hematologickému vyšetření, nebo postačuje nyní sledování? Děkujeme za Vaši laskavou odpověď.

Sdílet

Reakce: 3

Dobrý den paní doktorko, pokud nemá pacient jinou zjevnou příčinu lehké pancytopenie (např. splenomegalii při jaterní cirhóze, nebo infekci např. HIV - obojí nepředpokládám, kdež je dárce krve), tak by vyšetřený hematologem být měl.

Doporučuji odeslat k hematologovi.

Dobrý den, souhlasím s kolegy, pokud nemáme jasnou vysvětlující příčinu pancytopenie, měl by být pacient odeslán k hematologickému vyšetření.

MUDr. Eva Konířová
MUDr. Eva Konířová 8. 6. 2023 11:15

Vyjádření lékaře k doporučení kolegia

Dobrý den, velmi děkujeme za rychlé a nápomocné odpovědi. Postupovali jsme dle doporučení. Velmi si ceníme této možnosti konzultace se specialisty! Děkujeme, jsme s pozdravem.

Tazatel byl s doporučeními spokojen

Další případy

Praktik

Leukopenie

Dobrý den, prosím o radu: pacient ročník 1958, opakovaně má v KO Leukocyty pod normu, v 6/23 bylo 3,8/*10/9, poté po pyridoxinu vzestup na 4,8, nyní leukopenie 3,4, (4/24), resp 3,1*10/9 (5/24). K tomu jsou stejně podlimitní trombocyty, nyní 130*10/9...

3 13. 5. 2024 Číst více
Praktik

Trombocytopenie v těhotenství

Dobrý den, mám v péči gravidní pacientku r. 2003 (již druhá gravidita), u které zjištěna hraniční trombocytopenie - odeslána ke mě jako k PL od gynekologa k dovyšetření. 1/2024 trombocyty 145 x 10.9, nyní 5/2024 v kontrolním odběru 149. Ostatní nález...

2 13. 5. 2024 Číst více
Praktik

Pancytopenie

Vážení, muž *1968 s imobilizující bolestí zad v bederní oblasti. Vyšetřen kompletně na revmatologii, neurologii, se zá general. osteoartróza, PNP DKK, DM výborně komp., výsledky vyš. nevysvětlují zcela potíže, z revmatologie vyloučena příčina. V KO p...

3 2. 5. 2024 Číst více
Odebírejte
novinky
Nebojte se přihlásit! Své nastavení můžete kdykoliv později změnit.

Chcete-li vědět o nově publikovaných kazuistikách a dalších novinkách z Hematologie-online.cz jako první, stačí z nabídky zvolit položku "Přihlásit".

Potřebujete čas na rozmyšlenou? Zvolte tlačítko „Později“ a my se vám připomeneme později.
Jsme skoro hotovi! Pokud se chcete přihlásit k odběru novinek, stačí už jen kliknout na „Povolit“.