Nebojte se přihlásit! Své nastavení můžete kdykoliv později změnit.

Chcete-li vědět o nově publikovaných kazuistikách a dalších novinkách z Hematologie-online.cz jako první, stačí z nabídky zvolit položku "Přihlásit".

Potřebujete čas na rozmyšlenou? Zvolte tlačítko „Později“ a my se vám připomeneme později.
Jsme skoro hotovi! Pokud se chcete přihlásit k odběru novinek, stačí už jen kliknout na „Povolit“.

Second opinion pro lékaře

Antiemetika u pacientky užívající SSRI a podstupující chemoterapii

Lymfomy a CLL
12. 11. 2021
» Přehled případů » Lymfomy a CLL » Antiemetika u pacientky užívající SSRI a podstupující chemoterapii
Dobrý den! Dotaz se týká mé bývalé kolegyně z ordinace - zdravotní sestřičky, se kterou jsem ještě nedávno spolupracoval. Byl ji zjištěn non-hodgkinský lymfom, pro který je nyní léčena ve VFN, podstupuje chemoterapii, po níž má silnou nauzeu a zvrací. Před chemoterapií, ještě ve fázi vyšetřování jsem ji doporučil užívat SSRI antidepresivum (sertralin), který užívá dosud. Nyní jsem jí chtěl předepsat nějaké antiemetikum - nejspíš ze skupiny setronů, ale dočetl jsem se v interakcích, že spolu se SSRI je riziko serotoninového syndromu. Dotaz je, nakolik absolutní/relativní kontraindikace je užití např. granisetronu při potížích/při aplikaci chemoterapie, pokud užívá sertraline 50mg. Případně jaká je bezpečnější alternativa. Zoloft pacientka vysazovat nehce, depresivní potíže vzhledem k okolnostem také spíš se jí prohlubují. Navíc bych se obával rebound fenomenů při náhlém vysazení SSRI. Děkuji!
Sdílet

Reakce: 4

Osobně jsem se nikdy se serotoninovým syndromem nesetkal, i když čas od času některý z našich pacientů užívá Zoloft i setrony.

Dobrý den,

oslovil jsem naši klinickou farmaceutku, PharmDr.P.Rozsívalovou, a zde je její odpověď:

Serotoninový syndrom je docela vzácný. Tento syndrom je klasicky spojen se současným podáváním dvou serotoninergních látek, ale může nastat po zahájení užívání jediného serotoninergního léčiva nebo po zvýšení dávky serotoninergního léčiva u jedinců, kteří jsou zvláště citliví na serotonin. Nástup příznaků serotoninového syndromu může být okamžitý, obvykle do 6 hodin od podání vyvolávajícího léčiva až v 60 % případů. Příznaky serotoninového syndromu často v iniciální fázi nelze odlišit od např. infekčního onemocnění. Převážně zahrnuje triádu různých projevů, mezi které lze zařadit ovlivnění duševních funkcí (např. zmatenost, agitovanost, anxieta, delirantní projevy, halucinace, ospalost, koma), nestabilitu vegetativních funkcí (např. hypertermie, pocení, změny krevního tlaku či srdečního rytmu, zčervenání obličeje, průjem) a neuromuskulární hyperaktivitu (např. myoklonus, hyperreflexie, svalová rigidita, svalový třes).

K managementu pacientky: při dávce 50 mg Zoloftu + jako antiemetikum ondansetron 8 mg (+ dexamethason 4-8mg případně metoklopramid) by měla
být CINV vyřešená u až 90% pacientů. Pokud toto selže - tak je výborný olanzapin 5 mg, přidat na 2-3 dny. To bych přidala i k současné dávce Zoloftu.

Je jistě celkově třeba větší opatrnost, pokud by se měla dávka sertralinu zvyšovat, kdyby se přidával nějaký opioid (tramadol, fentanyl) nebo byla atb léčba linezolidem.
Dále pozor i na některé volně prodejné léčiva (např. Robitussin na suchý dráždivý kašel - dextromethorfan, fytofarmaka s třezalkou) nebo některé potraviny bohaté na tyramin(Cheddar, Stilton, miso, příliš zralé banány atd.) A jistě pacientku informovat o prvních známkách serotoninového syndromu - stav jako "návaly" zmatenost,anxieta,
tremor,pocení, zimnice, horečka, hypertenze, průjem, zde je také i zvracení) - tam by bylo vhodné léky načas vysadit.

Ještě pro doplnění - serotonin like syndrom se projevuje i při náhlém vysazení SSRI, takže určitě podpořit adherenci.

PharmDr. Petra Rozsívalová

U pacientů mám zkušenost se souběžnou aplikací citalopramu 10-20mg/d + s profylaxi emeze setrony před chemoterapií, ale dosud jsem se nesetkala se serotoninovým syndromem.

MUDr. Heidi Móciková, Ph.D.
MUDr. Heidi Móciková, Ph.D. 12. 11. 2021 13:04

Dekuji za dotaz.
Serotonin sy je docela vzácný, ale existuje.
Pokud je žádoucí stávající medikaci ponechat je možné použit jako antiemetikum aprepitant (Emend), , ev. lze vyzkoušet olanzapin nebo mirtazapin.

Vyjádření lékaře k doporučení kolegia

Vybral jsem z nabízených doporučení a pacientce předepsal antiemetikum při chemoterapii NH lymfomu. Doufám, že jí uleví.

Tazatel byl s doporučeními spokojen

Další případy

Praktik

Leukocytoza

Dobrý den, prosím o konzultaci. Pacient muž, 64 ročník náhodně zjištěna mírná leukocytoza 12,51, strojový dif. - neutrofily abs. 7,98 , eosinof. abs. 5,52, ostatní norma - pac. udával, že je možná po lehkém nachlazení. Provedena kontrola s odstupem v...

2 10. 7. 2024 Číst více
Onkolog

Mo. Hodgkin intermed stadium 52 let výběr alternativy

Prosím o Váš názor. Pacientka 52letá bez komorbidit krom deprese vzdělaná, 2024 Mo Hodgkin, nodulární skleroza KS II B (LNJ, PNJ, mediastinum 5cm) pocení, FW 95/hod - 13.6.24 PET CT Symetricky vyšší metabolická aktivita obou patrových tonsil - nespec...

2 18. 6. 2024 Číst více
Hematolog

AIHA u nemocného s T-LGL

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o konzultaci ohledně dalšího postupu v léčbě mého pacienta s autoimunitní hemolytickou anémií (AIHA) a leukémií z velkých granulárních T-lymfocytů. Představuji Vám stručný souhrn jeho stavu a léčebné historie. Z...

4 30. 5. 2024 Číst více
Odebírejte
novinky
Nebojte se přihlásit! Své nastavení můžete kdykoliv později změnit.

Chcete-li vědět o nově publikovaných kazuistikách a dalších novinkách z Hematologie-online.cz jako první, stačí z nabídky zvolit položku "Přihlásit".

Potřebujete čas na rozmyšlenou? Zvolte tlačítko „Později“ a my se vám připomeneme později.
Jsme skoro hotovi! Pokud se chcete přihlásit k odběru novinek, stačí už jen kliknout na „Povolit“.